Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 2 november 2012

SHAKESPEARE & COMPANY

De titel brengt mij terug naar het Parijs van de jaren twintig, prachtig verfilmd in de film van Woody Allen; 'Midnight in Paris'. De film, een prachtige ansichtkaartenode aan de toch al magische stad Parijs, vertelt het verhaal over Gil, een aspirant schrijver, die met zijn verloofde Inez en haar ouders, een bezoek brengt aan de stad van de liefde. Hij werkt al jarenlang aan een boek over nostalgie, maar durft het niemand te laten lezen. Tijdens een nachtelijke wandeling wordt Gil op een wel heel bijzondere wijze meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs in de jaren twintig. De tijd van het modernisme, het surrealisme en de opkomst van de jazz. Tijdens een van zijn nachtelijke wandelingen verdwaalt Gil in het vijfde arrondissement. Als de klok middernacht slaat, komt een prachtige ouderwetse auto de hoek om en neemt Gil mee naar het Parijs van de jaren twintig, de tijd die Gil zelf graag meegemaakt zou hebben. Daar ontmoet hij veel bekende namen die hij allen even inspirerend vindt, waaronder; Hemingway, Fitzgerald, Picasso, Dalí en uiteraard Gertrude Stein.
 
Shakespeare & Company aan rue de la Bûcherie 37
 
In het echte leven was Ernest Hemingway een geregelde bezoeker van de boekenwinkel van Sylvia Beach in het vijfde arrondissement. Zij was bevriend met tal van arme Amerikaanse en Britse schrijvers zoals Ezra Pound, T.S. Eliot en Scott Fitzgerald. Sinds de zomer van 1921 bevindt 'Shakespeare & Company', de naam van de boekhandel en uitleenbibliotheek, zich in de rue l'Odéon 12. De rue l'Odéon die naar het gelijknamige theater leidt, was een van de eerste straten in Parijs die voorzien was van trottoirs en verlichting op gas. Hemmingway kocht en leende geregeld boeken bij Sylvia Beach die als eerste in 1922 de complete versie van James Joyce's Ulysses in het Engels durfde uit te geven. Dit 'obscene' werk werd de literaire sensatie van het decennium. Hemmingway en Gertrude Stein waren een van de eerste leden van Beach' uitleenbibliotheek, die met name gespecialiseerd was in Engelstalige journalistiek. Sylvia Beach runde haar boekwinkel tot 1949.
 
Wanneer de zon schijnt is het buiten heerlijk toeven voor het lezen van een boek op het bankje voor de boekhandel, of onder de boom bij de Wallace fontein
 

De huidige Shakespeare & Company van de Amerikaan George Whitman, is sinds 1951 gevestigd aan de rue de la Bûcherie 37, niet ver van het wonderschone square Viviani, dat weer grenst aan het kleine kerkje, tegenover de Notre Dame, de Église Saint Julien le Pauvre. Velen reisgidsen van Parijs doen je geloven dat deze boekwinkel de oorspronkelijke versie is van Sylvia Beach' boekwinkel. De enige overeenkomst is dat de huidige Shakespeare & Company, zich voornamelijk richt op Engelstalige boeken en is vernoemd naar de beroemde boekwinkel in de rue l'Odéon. De winkel wordt gerund door jonge would-be Hemingways die boven slapen, gratis boeken lenen en hun huur betalen door achter de kassa te staan. Een bijzondere plek met oude vloertegels, een fonteintje vol muntjes en planken vol met nieuwe en tweedehands boeken en een kleine bibliotheek. Op de website omschrijven ze zich zelf als een instituut, maar dat is schromelijk overdreven. Het is wel een absolute 'must see' in Parijs. Wanneer de zon schijnt is het buiten heerlijk toeven voor het lezen van een boek op het bankje voor de boekhandel, of onder de boom bij de Wallace fontein.
 
De typische 'Facebook kiekjes' op square Viviani
 
In zijn boek 'Paris est une fête', denkt Hemmingway terug aan zijn tochten door Parijs. Hij brengt op prachtige wijze hulde aan de stad. Hij heeft het over de gerechten, het drinken, de wijn, de oesters en zijn nachtelijke uitspattingen. Een Parijs vol met sensatie en sfeer. "If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life it stays with you, for Paris is a moveable feast". Vertaald: "Als je zo gelukkig bent om als jongeman in Parijs gewoond te hebben, dan blijft je dat bij, waar je in je leven ook naar toe gaat, want Parijs is een doorlopend feest".
 
Shakespeare & Company, rue de la Bûcherie 37, 5e arrondissement, metro Odéon.


4 opmerkingen:

  1. Wonen in Parijs.... Ik ben geen jongeman, maar het lijkt me een droom! Geweldig leuk blog!! Génial!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Gwenny, zo nu en dan een bezoekje of een keer lekker gaan hardlopen ;-) ......... een mens moet tevreden zijn, maar ook ik zou er best willen wonen. Aan de andere kant hadden we dan waarschijnlijk een andere hobby. En met Ferry kunnen we ons gewoon niet meten, die woont er zowat. De bofkont!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Chris & Gwenny, Wonen? had ik maar een Pied a Terre in Parijs maar dat is nu te kostbaar. En ze zeggen niets voor niets het bezit van de zaak is het eind van het vermaak, dus ik hou het maar bij een kleine 170 boeken over Parijs.

    BeantwoordenVerwijderen