Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 27 mei 2011

HET INSTITUUT VAN DE ARABISCHE WERELD

Het lijkt uitgegroeid te zijn tot een traditie onder presidenten van de Vijfde Republiek van Frankrijk om architectonisch een stempel te drukken op de skyline van Parijs. Ook wel genoemd Les Grands Traveaux. Georges Pompidou had zijn Centre Pompidou, dat pas na zijn dood in 1977 is voltooid. Giscard d'Estaing speelde de hoofdrol in de transformatie van een verlaten spoorwegstation tot het prachtige Musée d'Orsay (1986). Maar François Mitterrand spande de kroon met zijn "Grand Projets" waaronder een glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre (1996). Zijn toverwoord voor Parijs was "transparantie" Prachtige voorbeelden hiervan zijn: Het Institut du Monde Arabe (1987), La Grande Arche in La Defense (1989),  de Opera de la Bastille (1990), het Fondation Cartier (1995) en de  Bibliothèque Nationale François Mitterand (1995). Jacques Chirac is verantwoordelijk voor het Musée du quai Branly (2006) een groot etnografisch museum gevestigd in het 7e arrondissement dichtbij de Eiffeltoren. Parijs is trots op zijn artistieke en architectonische erfgoed een prachtige combinatie van klassiek en avant-garde.
Veel van deze "glazen" archi- tectonische wonderen zijn afkomstig van het enfant terrible van de Franse architectuur; Jean Nouvel. Geboren in 1950 in het zuidwesten van Frankrijk. Ik neem u mee naar een van zijn veel geprezen meesterwerken; het Institut du Monde Arabe. (Instituut van de Arabische wereld) Dit voorbeeld van fraaie moderne architectuur, opgebouwd uit glas en aluminium kunt u vinden aan de Seine, tegenover het Ile Saint Louis aan de quaie Saint-Bernard. "Where east meets west"; betaald door de Franse regering en 20 Arabische staten om zo zorg te dragen voor een permanente culturele uitwisseling tussen de Islam en het westen. Het gebouw biedt onder andere onderdak aan een museum voor Arabische kunst vol met oude manuscripten, prachtig gemaakte zijden tapijten, aardewerk en een breed scala aan gebruiksvoorwerpen, alsmede wetenschappelijke en astronomische instrumenten uit tussen 750 en 1258 na Chr., een bibliotheek met meer dan 50.000 boeken, een theater en een restaurant.

Het ontwerp is een combinatie van moderne materialen en de traditionele Arabische cultuur. De zuidelijke gevel is voorzien van 240 "lichtgevoelige" geometrische panelen die als een lens van een camera werken. Een foto-elektrische cel meet elk uur de intensiteit van het licht en brengt zo duizenden diafragma's in beweging om de hoeveelheid zonlicht in het gebouw te reguleren. Aan de buitenzijde doet het denken aan traditioneel Moors rasterwerk ook wel moucharabieh of moucharabia genoemd. Aan de westzijde ontleent de cilindervormige boekentoren zijn vorm aan de minaret van de moskee van Samarra. Een absolute aanrader zijn de doorzichtige liften die je razendsnel naar de negende etage brengen alwaar je (gratis) van een prachtig uitzicht kunt genieten over de Seine het oude centrum van Parijs en de wijk Bastille in het noorden. Rue des Fossés Saint Bernard 1, metro Cardinal-Lemoine, Sully Morland.


In de stad zijn meerdere bouwwerken te vinden van de hand van Nouvel waaronder het Fondation Cartier en het Musée du quai Branly. Zojuist is men begonnen met de bouw van het 219 miljoen euro kostende nieuwbouw van de Paris Philharmonic. De concertzaal komt op een heuvel in Parc de la Villette aan de noordkant van de stad. Helaas staat een ander prestigeus project van zijn signatuur, de TourSignal op La Defense naast de Grande Arche even in de ijskast door geldgebrek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten