Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 9 mei 2011

COUR DE ROHAN

Mocht u net als ik ook geen band hebben met het oh zo toeristische Quartier Latin gevuld met neptenten, dan neem ik u mee naar een stukje middeleeuws Parijs net tegenover deze wijk. Tijdens de wandeling kom je prachtige restanten tegen van dit rijke verleden. Elegante burgerhuizen met lage deuren en hoektorentjes, pittoreske binnenplaatsjes, oude stadsmuren die je een idee geven hoe het oude Parijs er moet hebben uitgezien.  Via de rue Saint André des Arts (metro St Michel) lopen we in westelijke richting. Bijna aan het einde van de straat aan de linkerkant loopt de deels overdekte Cour du Commerce Saint-André, gebouwd in 1776 op een voormalige tennisbaan. Toen nog jeu de paume, de voorloper van tennis. Rechts de achterzijde van het oudste café van Parijs, Le Procope, geopend in 1686. Hier schonk een zekere Francesco Procopio dei Coltelli een nieuw, modieus drankje, dat men café noemde. Tegenover Le Procope bevindt  zich een poort (voie privé). Achter deze poort vindt u een drietal binnenplaatsen die u terug brengen naar voorbije eeuwen. La cour de Rohan met een toren nog intact, als onderdeel van de omwalling van Parijs, gebouwd door Philippe-Auguste. Door de volgende poort, met links en rechts een "pas-de-mule": Stenen bedoeld om gemakkelijk een paard te kunnen bestijgen. Het derde binnenhofje met een oude put omgeven door elegante huizen. Het lijkt of de tijd hier stil is blijven staan. We keren terug naar de Cour du Commerce Saint-André. Op nummer 9, nu Bistro 1900 woonde dokter Guillotin de uitvinder van de Guillotine. De poort naast de ingang van de bistro komt uit op de altijd bruisende carrefour de Buci. Vol met winkels, restaurants en gezellige terrassen. Vergeet ook niet rue de Seine met haar prachtige galeries en de belangrijke trendy zijstraten, waaronder de rue Jacob en de rue Bonaparte. Saint-Germain-des-Prés op zijn best.

Cour de Rohan, rue du Jardinet 4, metro Odeon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten