Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 16 mei 2011

DE COMMUNE IN BEELD
Een niet te missen tentoonstelling in de Universiteit van Parijs over de opstand van de Commune in het Parijs van 1872. Victor Hugo noemde het "L'Année terrible", het vreselijke jaar van juli 1870 tot mei 1871. Parijs vraagt om afzetting van de keizer en Derde Republiek wordt uitgeroepen. In de winter begint het beleg van Parijs. Parijs wordt omsingeld en later ingenomen door de Pruisen.  De regering moe van het Parijse gepeupel verhuisd de Assemblée Nationale naar Versailles. In maart 1870 nemen de Communards (fédérés) het recht in eigen hand en de anarchistische socialistische Commune is een feit. Hevige gevechten worden geleverd met de regeringstroepen maar het gebrek aan een militaire organisatie en onenigheid tussen de leiders maken snel een einde aan de hoopvolle utopie van de eerste dagen. Twee maanden van opstand (18 maart t/m 28 mei) eindigen in een bloedbad. In de "Semaine Sanglante", de bloedige week van 21 tot 28 mei sterven ruim 20.000 mensen op en rond de barricades.  De onderdrukking van de Commune geldt als de meest tragische gebeurtenissen in de geschiedenis van Frankrijk in de 19e eeuw. Belangrijke fédérés worden geëxecuteerd op het kerkhof Père Lachaise. De Mur des Fédérés in de oostelijke hoek van de begraafplaats herdenkt nog steeds de 147 Communards die hier zijn gedood.

De tentoonstelling loopt nog tot 28 mei en de toegang is gratis. De Universiteit van Parijs I - Panthéon -  Sorbonne, Salle des Cordeliers, rue de l’Ecole de médecine 15, metro Odéon.
Fotografie: © Parisienne de photographie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten