Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 6 mei 2011

LE BAISER - DE KUS


Een foto die al miljoenen keren gereproduceerd is en voor veel mensen als hèt symbool van verliefdheid geldt, is "Le Baiser de l’Hôtel de Ville" of De Kus voor het I'Hotel de Ville van de beroemde fotograaf Robert Doisneau.  Één van de originele afdrukken in het bezit van de kussende vrouw op de foto; Françoise Bornet, is in 2005 geveild door het Parijse veilinghuis Drouot voor 155.000 euro. De foto werd gemaakt in 1950.
Maar veel eerder was een kus al hèt symbool van verliefdheid. Tussen 1879 en 1892, zo'n 13 jaar lang, beleefde de beeldhouwer Auguste Rodin een tumultueus en amoureuze verhouding met zijn 24 jaar jongere leerlinge Camille Claudel. Zij inspireerde hem in 1886 tot "Le Baiser" (De Kus). Twee geliefden versmolten in een oneindige omhelzing.


De Franse staat verleende Rodin in 1880 de opdracht voor de monumentale deur van een nieuw te bouwen museum voor toegepaste kunst. "La Porte de l'Enfer" (De Hellepoort) zou het werk gaan heten, maar net als het museum,  is de poort nooit in zijn geheel afgemaakt.  Echter verschillende beroemde losse beelden zijn ontwerpen afkomstig van de Hellepoort. Het meest bekende beeld is  "De Denker" maar ook De Kus is afkomstig van de Hellepoort. Veel werken van Rodin, in brons, marmer, terracotta en gips, zijn te bewonderen in het onlangs door Pierre Faloci gerenoveerde musée Rodin beter bekend als het elegante Hôtel Biron. In het begin van de 20e eeuw installeerde Rodin er zijn atelier en woonde er tot zijn dood in 1917. De Franse staat kocht het gebouw en maakte er geheel volgens de wensen van Rodin een museum van. Veel werken staan opgesteld in de prachtige boomrijke tuin ingericht als openluchtgalerie. Een ware oase in de stad gelegen in de schaduw van Les Invalides, het graf van Napoleon. Rue de Varenne 77, metro Varenne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten