Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 15 mei 2011

EEN VERGETEN BRASSERIE


De brasseries bestonden al in het Parijs van de 16de eeuw. Het waren bierlokalen waar ook een eenvoudige maaltijd werd geserveerd. Ze werden talrijker na 1870 toen veel vluchtelingen met mooie namen als Lipp, Bofinger en Floderer, uit Elzas Lotharingen naar de Franse hoofdstad trokken. Men at er zuurkool, cervelaatworst, pekelharing of schelpdieren vergezeld van een goed glas bier of wijn uit de Elzas. Veel van deze gelegenheden hebben nog altijd een inrichting in 1900 stijl met koper, donker houtwerk, veel spiegels, glas en keramiek. onberispelijke obers met een lange witte voorschoot, zwart pak, zwarte schoenen en vlinderdas. Inmiddels is de kaart uitgebreid maar de typische Elzasser gerechten zijn nog steeds dè specialiteit. Ik neem u mee naar het tweede arrondissement naar een vergeten brasserie Le Grand Colbert, gevestigd in de passage Grand Colbert. In een herenhuis dat toebehoorde aan Jean-Baptiste Colbert een van de belangrijkste ministers van Lodewijk XIV. Deze elegante brasserie heeft de tand des tijds prima doorstaan mede dankzij een uitgebreide restauratie in 1985 door de Bibliothèque Nationale de France tevens eigenaar van het gebouw. Een restaurant met een adembenemend interieur met hoge plafonds en muren versierd met handgeschilderde fresco's. De diepte van het restaurant wordt nog eens versterkt door de prachtige mozaïeken vloer die ook terug te vinden is in de naastgelegen Galerie Vivienne. Een van de mooiste passages in Parijs. Verder een lange bar weelderig voorzien van verguld koper en enorme koperen lantaarns met witte bollen die hun licht laten schijnen op de exotische plantengroei. Deze brasserie is nog steeds geliefd om zijn traditionele keuken in de wereld van theater en film. 

Brasserie Le Grand Colbert, rue Vivienne 4, metro Bourse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten