Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 30 december 2012

POLIDOR

De wijk Saint Germain heeft een eigen persoonlijkheid. Heel verschillend, zowel in historisch als cultureel opzicht in vergelijking met het Quartier latin. Dat komt omdat Saint Germain het grootste deel van zijn bestaan buiten de stad heeft gelegen. Sinds de 6de eeuw behoorden de velden langs de rivier de Seine toe aan de Benedictijnenabdij Saint Germain des Prés. In 1200 werd het Quartier latin gescheiden van Saint Germain door de omwalling van Filips August. Mede dankzij de invloed van de Abdij groeide het 6de arrondissement uit tot het intellectuele centrum van Parijs. Maria de Medici bouwde er begin 17e eeuw het Palais du Luxembourg, met als gevolg, dat de adel uit de Marais de Seine overstak. De bourgeois en de uitgevers werden heer en meester in de wijk.

Sinds 1900 onveranderd. De voorgevel van restaurant Polidor in het 6de 

De geest van Sartre, de Beauvoir en Hemingway is nog steeds voelbaar. Het 6de telt nog talrijke onderwijsinstellingen, waaronder de École des Beaux-Arts, École Alsacienne, het Lycée Stanislas, het Institut Catholique de Paris en diverse faculteiten voor farmacie, geneeskunde en recht. De Rive Gauche heeft een rijk artistiek en filosofisch verleden.
Tegen de stadsmuren van Filips August, aan de rue monsieur Le Prince 41, liggen de wijnkelders van André Maillet, eigenaar van les Caves Polidor en restaurant Polidor. De voorgevel uit 1900, toen het bord Crèmerie Restaurant Polidor tegen de muur werd gespijkerd, is sinds die tijd niet meer veranderd.

Bij Polidor genieten van een eenvoudige keuken met rustieke gerechten
Het restaurant was toen nog maar bijzaak en bood gerechten, die werden bereid uit zuivelproducten die men verkocht in de bijbehorende winkel. In 1890 staakte Polidor de verkoop van zuivelproducten en legde zich toe op het voeden van studenten, gesjochte kunstenaars en ook een chiquer publiek, bestaande uit toeristen die op zoek waren naar het echte Parijs.
Lange tafels die u deelt met andere stamgasten


De schrijver Paul Verlaine begon hier zijn relatie met de 17-jarige Arthur Rimbaud. Maar ook James Joyce en Ernest Hemingway waren vaste klant. Vandaag de dag geniet je, schouder aan schouder, van een eenvoudige keuken met rustieke gerechten. U neemt plaats aan lange tafels, die u met andere tafelgasten moet delen, wat weer garant staat voor bijzondere ontmoetingen. Geniet van de klassieke kaart met gerechten als eieren in mayonaise, escargots, kalfsbiefstuk  pekelvlees met linzen of een heerlijke lendebiefstuk. Met een beetje geluk krijg je een rondleiding door de drie kelderverdiepingen vol met wijnen voor elk budget van € 6 tot schrik niet, € 20.000. Tip: Vermijd de piekuren omdat het restaurant dan wel erg vol is.
Leuk om te weten is dat het restaurant ook als decor heeft gediend voor Woody Allen's film Midnight in Paris, waar Gil, gespeeld door Owen Wilson, tijdens zijn wonderlijke nachtelijke omzwervingen door Parijs, een ontmoeting heeft met de schrijver Ernest Hemingway. In een wijk waar de slechte smaak in de keukens om voorrang lijkt te strijden, is dit een adres om te onthouden.
Restaurant Polidor, rue monsieur Le Prince 41, 6de arrondissement, metro Odéon, Luxembourg.


woensdag 26 december 2012

2013



Voor hele bijzondere mensen
deze blog vol met fijne wensen
Een goede gezondheid en bergen van geluk
Voorzien van veel gezelligheid een heel jaar aan een stuk
 

Speciaal voor jou en zij die jou omringen
het allerbeste voor het nieuwe jaar
Geluk in grote en in kleine dingen
maar bovenal liefde voor elkaar
 

Een jaar zonder zorgen tegemoet
met gezondheid in overvloed
en elke dag een dosis geluk
zo kan 2013 niet meer stuk
 

Gelukkig Nieuw Jaar

Bonne Année

Happy New Year

Glückliches Neues Jahr
 
 

dinsdag 25 december 2012

ISLAMKUNST IN HET LOUVRE

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen binnenkomen met een vooroordeel, maar als we ons werk goed hebben gedaan zullen ze het museum verlaten met een heel andere kijk op de Islam"; vertelt Sophie Makariou aan mij, tijdens een uitgebreide rondleiding door de nieuwe vleugel van het Louvre, uitsluitend gewijd aan de omvangrijke collectie Islamitische kunst. Madame Sophie Makariou is directeur van het nieuw opgerichte departement van Islamitische kunst van het Louvre. "De nieuwe afdeling wijdt zich aan Islamitische kunst en aan kunst alleen", zegt Makariou. "Wij bemoeien ons niet met de actualiteit of gebeurtenissen waar de Islam een negatieve rol in speelt. Onze objecten zijn vreedzaam en dat houden wij graag zo. Met deze nieuwe vleugel willen wij de Islam zijn grandeur teruggeven".

De zeer indrukwekkende collectie Islamitische kunst beslaat twaalf eeuwen Islamitische cultuur
 
Het Louvre had al langer een kleine afdeling met islamitische kunst. Die kwam er in 2003, op initiatief van President Jacques Chirac. Chirac was fel tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak en wilde met de tentoonstelling een dialoog tussen het Westen en de moslimwereld stimuleren. Omdat de afdeling al snel te klein bleek, werd besloten om een aparte islamitische kunstvleugel te bouwen. De nieuwe vleugel is ontworpen door de architecten Mario Bellini en Rudy Ricciotti. Het is het belangrijkste architecturaal werk sinds de Piramide van Pei uit 1989, als hoofdingang van het 'Grand Louvre’. Indrukwekkend is de nieuwe gewelfde glazen sluier van goudmetaal die de Cour Visconti overschaduwt als een soort zijden sluier. Het 130.000 kilo zware dak steunt op acht pilaren en bestaat uit meer dan 2000 glazen goudkleurige driehoekjes. De bouw heeft naar schatting 131 miljoen euro gekost en er is bijna tien jaar aan gewerkt. De nieuwe vleugel ligt grotendeels onder de grond. Architect Riccioti: "We moesten 12 meter onder de grond graven in een gebied met veel water, vlakbij de Seine." Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Frankrijk en verschillende moslimlanden en werd deels gefinancierd door: De Franse overheid, Saoedi-Arabië, Marokko, het Sultanaat van Oman en het Emiraat Koeweit.
 
Het 130.000 kilo zware dak steunt op acht pilaren en bestaat uit meer dan 2000 glazen goudkleurige driehoekjes
 
De zeer indrukwekkende collectie Islamitische kunst beslaat twaalf eeuwen Islamitische cultuur en bestaat uit 18.500 stukken, afkomstig uit een gebied dat zich uitstrekt van Spanje tot India. De collectie Islamitische kunst van het Louvre stamt al uit de tijd van de Franse revolutie. 90% lag al die jaren opgeslagen in depots. De twee nieuwe verdiepingen zijn absoluut geen stoffige zalen met uitpuilende vitrines vol kruiken waar alleen nog een oor van over is of restanten van mozaïeken. Een chronologische tijdreis voert de bezoeker langs 3000 prachtige objecten uit de collectie, waaronder fijne gouden kettingen van filigrein, kleurrijke wandtegels uit het Ottomaanse rijk, geëmailleerde glazen vazen uit Syrië en eeuwenoude tapijten. Hoogtepunten zijn een koperen, met zilver ingelegde globe uit Iran uit 1145, een ivoren pyxis, (een doosje om een hostie in te bewaren) uit Medina Azahara (Spanje) uit 968 en een dertiende eeuwse buste van een prins uit Iran.
 
Bij de formele opening van de nieuwe vleugel in september 2012 zei de Franse President François Hollande, dat de tentoonstelling laat zien hoe tolerant de Islam is, dit in tegenstelling tot wat sommigen uit naam van de Islam beweren". "De beste wapens om te strijden tegen fanatisme dat zich beroept op de Islam, is de Islam zelf", aldus Hollande.
In Parijs bestaat al zo’n 30 jaar het “Institut du Monde Arabe”. Ooit door een initiatief van de toenmalige President Francois Mitterand, om een brug te slaan naar de Arabische wereld. Het initiatief van een president, de prominente locatie, de aantrekkelijkheid en de levendigheid van het Institut: het is allemaal bewijs van het respect dat Franse autoriteiten hebben én tonen, voor de Islamitische cultuur.
 
Het Louvre gaat nog een stap verder: In 2014 opent een dépendance in Abu Dhabi. Dan kan Président Hollande een statiebezoek aan de Arabische wereld brengen en de Mona Lisa een maand aan z’n eigen museum uitlenen… Onbetaalbare goodwill!
 
Musée du Louvre, afdeling Islamitische kunst, 8e arrondissement, métro Palais-Royal.
Alle dagen geopend met uitzondering van dinsdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Avondopeningen zijn er op woensdag- en vrijdagavond tot 21.45 uur.

TIP: Voorkom lange wachtrijen en reserveer uw kaarten vooraf via het internet.

maandag 17 december 2012

COOL MUSEUM RESTAURANTS

In parijs is een nieuwe trend waarneembaar. Steeds meer musea verruilen de stoffige kantines annex cafés in voor trendy restaurants, die open zijn voor het publiek, zonder dat men eerst het museum hoeft te bezoeken. Sterker nog, je kunt er ook terecht wanneer het museum gesloten is. Trendsetters waren natuurlijk de gebroeders Costes. In 1994 bevestigde de opening van Café Marly, onder de bogen van de Richelieu-vleugel van het Grand Louvre, wat iedereen al dacht, namelijk dat de gebroeders Costes de grondleggers zijn van een nieuwe generatie café-restaurants.
 
Café Marly, onder de bogen van de Richelieu-vleugel van het Grand Louvre
 
Cafe Marly biedt een van de meest betoverende uitzichten van Parijs, met zijn kamers in de stijl van Napoleon III, voorzien van  gezellige en comfortabele gestoffeerde stoelen, gemaakt van verguld houtwerk en ontworpen door Olivier en Yves Gagnère Taralon. Verder een schaduwrijk (verwarmd) terras met uitzicht op de piramide van Pei en de Cour Napoleon. De chique sfeer doet sterk denken aan die van de voormalige koninklijke residentie. U zult verrast worden door de originaliteit van de kaart, vol met elegante gerechten met originele smaken, geserveerd in een uitzonderlijke omgeving.
Restaurant Georges ontworpen door de architecten Dominique Jakob en Brendan MacFarlane
In het jaar 2000 volgde het café-restaurant Georges op de zesde etage van het Centre Pompidou. Dit restaurant wordt gerund door Thierry Costes, zoon van de gevierde restaurateur Gilbert Costes en dat doet hij op een bijzondere manier. Eenmaal binnen wordt je ontvangen door hippe kortgerokte dames met benen tot aan hun oksels.  Het restaurant is ontworpen door de Parijse architecten Dominique Jakob en Brendan MacFarlane. In het ultramodern ingerichte restaurant staan op de roestvrij stalen vloer 4 grote organische kunstwerken van aluminium, die bij binnenkomst meteen de aandacht trekken  en dienst doen als discrete eethoekjes. Een bijna Zen-achtig interieur met als kleurelement een verse rode roos op elke tafel. Koud en glanzend van buiten, warm en uitnodigend van binnen. Onberispelijke obers in het zwart en een prijskaartje passend bij deze locatie.
Georges: Eenmaal binnen wordt je ontvangen door hippe kortgerokte dames met benen tot aan hun oksels. Foto Bellus Imago; Marcel Tillema
Na een brand heropende het Cité de l'Architecture et du Patrimoine in 2007 opnieuw haar deuren. Achter de grote deuren van het Palais de Chaillot bevindt zich een grote hal die toegang biedt aan het museum, maar ook aan een verborgen juweeltje. Het Café Carlu met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren. Een modern zelfbedieningsrestaurant, met een interieur in de kleuren oranje en wit. De verlichting is van Ingo Maurer, Tafels en stoelen van Ron Arad en het servies is een ontwerp van Philippe Starck. U heeft hier een overvloed aan keuzes uit heerlijke salades, diverse quiches, sandwiches en verleidelijke desserts. Voor de keuken tekent de traiteur Marc Veyrat. Bij zonnig weer is ook het terras open.
Het Café Carlu met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren
Een verbouwing die nog even op zich laat wachten, het Café de l'Homme van het gelijknamige museum in de andere vleugel van het Palais de Chaillot. De opening was gepland eind 2012, maar door de crisis loopt de heropening van het museum en het restaurant een nog onbekende vertraging op. Het interieur, een kruising tussen Bauhaus en art-deco zal zeker gespaard blijven. Ook hier kun je in de zomer buiten eten met eveneens een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren, die op zo'n  500 meter van het terras staat. Straks kunt u ook 's avonds terecht om te genieten van de lichtshow op de Eiffeltoren op elk heel uur.
Tokyo Eat in het Palais de Tokyo
Industrieel design van staal en gewapend beton in combinatie met een jaren zestig interieur. Tokyo Eat is hèt trendy en bijzondere restaurant van het Palais de Tokyo. In deze 'Site de Création contemporaine' worden het hele jaar door multidisciplinaire culturele manifestaties en tentoonstellingen georganiseerd, geheel in overeenstemming met het karakter van de locatie. Hier is altijd wel wat te doen, op het gebied van beeldende kunst, design, mode, muziek en dans, dit in combinatie met de fusion keuken en wandschilderingen van Bernard Brunon. Zien en gezien worden, de Hot-Spot van Parijs.
Terras van Le Saut du Loup
Op steenworp afstand van Café Marly bevindt zich in de Marsanvleugel van het Palais du Louvre het Musée Arts Décoratifs met het restaurant Le Saut du Loup. Pascal Bernier's keuken combineert de grote klassiekers met persoonlijke, gastronomische creaties. De ingang is bereikbaar via de hal van het museum en beschikt over een prachtig zonneterras met een uitzonderlijk uitzicht op de tuinen van het Louvre; de Tuilleries. Het interieur, verdeeld in verschillende niveaus, is van Philippe Boiselier. Een sober lijnenspel tussen kleur, licht en donker geven het restaurant een warme sfeer met een gevoel van discrete luxe. Niet alleen het restaurant is een aanrader, maar ook het museum, dat u laat kennis maken met alle grote namen, stijlen en stromingen. Van Lodewijk XIVe stijl tot art-nouveau, art-deco, tot design van de jaren veertig tot heden. Gewoonweg subliem!
Een historisch monument de eetzaal van het voormalige Hotel d'Orsay
Het voormalige restaurant van het Hôtel d'Orsay, op de eerste verdieping van het Orsay museum, is nog net zo indrukwekkend als het was toen het werd geopend in 1900. De soberheid van de nieuwbouw door architect Jean-Michel Wilmotte geeft een nieuwe dimensie aan de vergulde plafonds met schitterende kroonluchters aan deze eetzaal, inmiddels geclassificeerd als historisch monument. Chef-kok Yann Landureau serveert traditionele Franse gerechten, afgewisseld met originele gerechten die gekoppeld zijn aan het huidige museum aanbod. Helaas sluit dit restaurant om 17.45 uur. Alleen op donderdag is het restaurant 's avonds geopend voor diner, zodat u dit kunt combineren met een museumbezoek. De prijs van dit unieke ontdekkingsmenu is € 55 inclusief entree.
Het museum café van het Petit Palais, een oase van rust.
Direct tegenover het Grand Palais staat het kleinere broertje; Petit Palais. Gebouwd door Charles Girault die tekende voor het ontwerp van beide paleizen. Geheel gerenoveerd in 2005. Een groot bordes leidt naar een indrukwekkend portaal met glazen koepels, erkers en een immense zuilengang. Deze grenst weer aan een halfronde weelderige binnentuin met een prachtige colonnade met  rondlopende fresco's en een grote vijver. Hier zit ook het museum café dat u zeker moet bezoeken, een oase van rust.
 
Mijn eerste kennismaking met dit prachtige paleis was in 2010 tijdens de overzichttentoonstelling van het werk van Frankrijks grootste couturier: Yves Saint Laurent. Bij het verlaten van dit juweel uit de Belle Époque, vergeet dan niet te genieten van het magnifieke uitzicht richting de Seine, kijkend over de avenue Winston Churchill, avenue du Mal Gailliéni naar het machtige Hôtel des Invalides met zijn gouden koepel waaronder het graf van Napoleon.

Café Marly, Musée du Louvre, Rue de Rivoli 93, 1e arrondissement, metro Palais Royal. Dagelijks geopend van 8.00 uur tot 2.00 uur
Restaurant Georges, Musée National d'Art moderne, Centre Georges Pompidou, 6e etage, place George Pompidou, 4e arrondissement, metro Rambuteau. Dagelijks geopend van 11.00 uur tot 2.00 uur
Café Carlu, Cité de l'Architecture et du Patrimoine, place du Trocadero 1, 16e arrondissement, metro Trocadero, geopend van woensdag tot en met maandag van 11.00 uur tot 19.00 uur.
Café de l'Homme, Musée de l'Homme, place du Trocadero 17, 16e arrondissement, metro Trocadero, Tijdelijk vanwege verbouwing gesloten.
Tokyo Eat, Palais de Tokyo, avenue du Président Wilson 13, 16e arrondissement, metro Alma Marceau, dagelijks geopend van 12.00 uur tot 01.00 uur
Le Saut du Loup, Musée Arts Décoratifs, rue de Rivoli 107, 1e arrondissement, metro Pyramides. Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur tot 2.00 uur
Restaurant d'Orsay, Musée d'Orsay, rue de la Légion d'Honneur 1, 7e arrondissement, metro Solférino, Musée d'Orsay. Geopend van dinsdag - zondag, 9.30 uur tot 17.45 uur op  donderdag van 9.30 uur tot 21.30 uur.

In het musée des Beaux Arts de la Ville de Paris, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, metro Champs Elysées Clemenceau.
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

donderdag 13 december 2012

CIMETIÈRE DES CHIENS

De nieuwe EN ROUTE is uit. Dit Nederlandse magazine, met interessante reportages, interviews en wetenswaardigheden over Frankrijk in 't bijzonder, verschijnt vier maal per jaar. Natuurlijk voorzien met interessante artikelen over reizen, kunst, cultuur, gastronomie en Parijs. Mijn goede vriend en tevens hoofdredacteur van En Route, Andy Arnts, neemt ons in het najaarsnummer mee langs historische en experimentele parfumhuizen of zoals hij ze zelf noemt; 'de parels' van de Parijse parfumwereld. Tevens maken we kennis met een van de minder bekende Grands Hôtels in Parijs, het inmiddels 103 jaar oude hotel Lutetia. Dit prachtige art-deco hotel ligt vlakbij het warenhuis Le Bon Marché, dat dit jaar zijn 160 jarig bestaan viert.
 
Marquise en Tony; de honden van prinses Lobanof 

Maar het mooiste artikel gaat natuurlijk over een absoluut onbekend stukje Parijs, waar ik zelf een fotografische bijdrage aan heb mogen verlenen. Een aantal maanden geleden vroeg Andy Arnts mij of ik bij mijn vele bezoeken aan Parijs een zijsprongetje kon maken naar een buitenwijk van Parijs, namelijk naar Asnières sur Seine.  Aan de noordwestkant van Parijs, langs de Seine, ligt het oudste dierenkerkhof ter wereld. Ik moet u eerlijk bekennen, zelfs ik kende deze plek niet. Het was dan ook letterlijk en figuurlijk hondenweer toen ik op 14 oktober 2012 een bezoek bracht aan het 'Cimetière Animalier' beter bekend als het 'Cimetière des Chiens'. Het hele weekend regende het al pijpenstelen en ik besloot het kerkhof te bezoeken op mijn terugweg naar huis. U kunt het beste metrolijn 13 nemen naar het metrostation Gabriel Péri - Asnières Gennevilliers.
Dit bijzondere dierenkerkhof bestaat sinds 1899
De dierenbegraafplaats ligt op loopafstand van het metrostation, onder de Pont de Clichy op een langgerekte strook direct aan de Seine. Dit kerkhof, een initiatief van de Parijse journaliste en dierenliefhebster Marguerite Durand, bestaat al sinds1899. In het begin was dit het dierenkerkhof voor de Parijse elite, niet alleen voor huisdieren, waaronder honden en katten, maar ook voor konijnen, paarden en ezels. In 1958 werd hier het veertigduizendste kadaver ten grave gedragen.
Het graf van de bekendste TV-hond; Rin Tin Tin
Onder het merendeel van de grafstenen liggen echter honden begraven, waaronder de bekendste TV-hond (na Lassie) Rin Tin Tin.  Een plaquette herdenkt Barry, de Sint Bernardshond, die zelf tragisch om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie waarbij hij 40 mensenlevens redde. Een andere getuige van de relatie tussen mens en dier is het monument, opgericht in 1912, ter nagedachtenis aan alle politie reddingshonden, waaronder Dora en Papillon, omgekomen bij het uitvoeren van hun plicht. Vertederend is het graf van de kat Kroumir, van de beroemde Franse journalist en politicus Henri De Rochefort, waarvan verteld wordt dat ze uit verdriet vier dagen na haar meester stierf.
Barry, de Sint Bernardshond die 40 mensenlevens redde
Ik ga u natuurlijk niet alles verklappen over deze bijzondere plek even buiten Parijs. Wel verras ik u met een aantal foto's die niet geplaatst zijn in En Route, waardoor u nog sneller in de verleiding komt om naar de winkel te lopen voor de aankoop van de 84 pagina's dikke glossy. Ik heb tenslotte niet voor niets twee uur in de stromende regen staan fotograferen, schuilend onder een grote paraplu. Door en door nat, maar het was en is zeker de moeite van een bezoek waard.
En hier rust 'Plume'
Cimetière des Chiens et Autres Animeaux Domestiques, Pont de Clichy 4, Asnières sur Seine, metro Gabriel Péri - Asnières Gennevilliers. Openingstijden 10.00 uur tot 16.30 uur (zomers tot 18.00 uur) Entree € 3,50 inclusief plattegrond. Gesloten op maandag en feestdagen.
Hotel Lutetia, Boulevard Raspail 45, 6e arrondissement, metro Sevres Babylone.
EN ROUTE, Nr. 132, uitgave winter 2012/13, € 5,45

woensdag 5 december 2012

2012 KERST EN NIEUWJAAR IN PARIJS


Laat u verleiden tijdens de feestdagen in Parijs
Wandelend door Parijs zie ik dat het feestseizoen op stoom begint te komen. In 130 straten brandt spectaculaire feestverlichting, de verlichting in de kerstboom op de Place de la Concorde is inmiddels ontstoken en de Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. Parijs is in december een groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. U zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. Loop met mij mee over de rue Royale, rue Faubourg Saint Honoré, de place de la Madeleine en de Avenue Montaigne. Want daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op la Bûche de Noël, kerstavond en voor Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.
Photo Hediard - Courtesy of Hediard Paris
Hédiard is samen met Fauchon de belichaming van Gourmet Parijs. Centraal gelegen op de Place de la Madeleine in het 8ste arrondissement is Hédiard het trefpunt voor de fijnproever. Met een rijke geschiedenis, die zo'n 150 jaar teruggaat, toen Ferdinand Hédiard, 13 jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van exotisch fruit in de haven van Le Havre.  In 1854 opende hij zijn winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor een bezoek aan deze zaak. Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard beroemd werd als eerste importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel naar de speciale specerijen afdeling om een wereldreis te maken zonder het gebouw te verlaten. Leer van de meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt vinden of een overheerlijke koffiemelange. Laat je adviseren over de mooiste wijnen, geniet van de heerlijke patés en laat je verleiden door een millefeuille met vanille Bourbon.
Photo Fauchon - Courtesy of Fauchon Paris
Aan de overkant van Hédiard zit Fauchon de zaak voor trendy foodies. Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxe gourmet zaak in Frankrijk. Hier kan je terecht voor de meest geraffineerde, ongewone en exquise producten. Auguste Fauchon, oorspronkelijk een straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste die begint met een catalogus voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste winkel in 1886 en is al langer dan een eeuw leverancier van de rijken, het Franse hof, royalty's en beroemdheden. Hier vind je niet alleen letterlijk alles voor een diner gourmand maar ook de grootste wijn- en champagnekelder van Parijs
Nu we toch op place de la Madeleine zijn loop dan ook even binnen op nummer 17 voor de kaviaar speciaalzaak van Parijs; Caviar Kaspia. Een deur verder op nummer 19 Maison de la Truffe en u raad het al, hier kunt u terecht voor de beste truffels. Vlak in de buurt op de boulevard de la Madeleine nr. 3, de grootste wijnspeciaalzaak van Europa, Lavinia. Schrik niet, hier liggen meer dan zesduizend wijnen op voorraad.
Délicatesses van Maison Ladurée en Maison Lenôtre
De Parijzenaar controleert nu zijn boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check - hoofdgerecht, check - nagerecht, check - champagne en wijnen, check. Wat overblijft is het gebak en de chocolade. Daarvoor begeven wij ons in een sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre. Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het er tien in Parijs en 39 in 11 landen. Hier ga je naar toe voor het beste en mooiste gebak en.... voor chocolade.
Nu zijn we wat betreft de inwendige mens bijna compleet. Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die tijd is het recept niet meer veranderd.
Het chique achtste arrondissement, mode, mode en nog eens mode


Om inspiratie op te doen voor de uitwendige mens neem ik u mee naar de smaakmakers van de Franse mode en dat zijn ontegenzeggelijk grootheden als Dior, Chanel, Hermes, Yves Saint Laurent en Louis Vuitton. Speciaal voor u heb ik een aantal websites geselecteerd als hyperlink in de eerste alinea van deze blog, die u zeker moet bekijken. En wat u daar beleefd is allemaal te vinden in het 8ste arrondissement.

In de rue du Faubourg Saint Honoré vindt u Dior op 46, Chanel op 21, Hermes op 24 en Yves Saint Laurent op 38. Op de Avenue Montaigne de belangrijkste ader op het gebied van mode en accessoires zit de Dior Boutique op nummer 30 een is absolute 'must see'. Chanel zit op 48 en Louis Vuitton op 22. De mooiste 'flagship store' van deze Franse koffermaker zit op de Champs Elysées 101 ter hoogte van de avenue George V. Ik wens u fijne en vooral mooie feestdagen toe.
TIP: Deze blog bevat in de eerste alinea een aantal links naar prachtige commercials die u zeker adviseer om te bekijken. Onder zinnenprikkelend, Keira Knightley over Coco Mademoiselle. Bekijk Coco Mademoiselle The Movie.
Onder verleiding; de nieuwe campagne van Louis Vuitton. Bij het openen van de webpagina klik op l'Invitation au Voyage. Vergeet ook niet om The Directors Cut te bekijken na afloop van het filmpje.
Onder zintuigen; opent zich de webpagina van Dior's 'Golden Women'. Klik op video om de prachtige commercial te bekijken
Onder magie; Dior Devotion. Bij het openen van de webpagina klik op video en bekijk de wereld van Dior en Printemps.


vrijdag 30 november 2012

2012 KERST IN PARIJS (DEEL 3)

Wie kent niet de prachtige verfilming van Baz Luhrman's 'Moulin Rouge'. De film werd bekroond met twee Golden Globes en genomineerd voor acht Oscars en speelt zich af rond de beroemde gelijknamige Parijse nachtclub tijdens de Belle Époque in de jaren negentig van de negentiende eeuw. En wat is er mou mooier dan die zelfde sfeer, zowel letterlijk als figuurlijk, te kunnen proeven gedurende Kerst en Nieuwjaar.
Moulin Rouge; sinds 1889 het beroemdste cabaret van de wereld
Speciaal voor de feestdagen, van vrijdag 21 december 2012 tot en met zondag 6 januari, kunt u genieten van een vijfgangen diner inclusief champagne, speciaal voor u bereidt door de chef-koks van het befaamde Maison Dalloyau, gevolgd door de extravagante, 9 miljoen kostende show Féerie waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999.  Voor het 'Diner des Fêtes' inclusief Mumm champagne en  Revue Féerie betaalt u  € 200. Voor het exclusieve acht-gangen Diner Dansant 'Réveillon du Jour de l'An' op oudjaarsavond, inclusief Cristal Roederer 2004 champagne, de Revue Féerie en na afloop een Dj party betaalt u € 680
Photo: Revue Féerie courtesy of Moulin Rouge Paris
De Moulin Rouge is al 123 jaar een begrip in Parijs en niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de stad. In het dorp Montmartre dat ontstond tijdens de Franse revolutie woonde voornamelijk molenaars en arbeiders werkzaam in de plaatselijke gipsgroeven in de ondergrond van de heuvel. De Place Blanche (het witte plein) dankt zijn naam aan het witte stof dat elke dag weer over het plein waaide, uit de karren die het gips uit de groeven van La Butte naar de werven in Parijs brachten. Het was hier, aan de voet van de Butte Montmartre, dat op op 6 oktober 1889, een nieuwe Music-Hall werd geopend. Deze werd gevestigd in de Jardin de Paris.
De Moulin Rouge was geboren en dat ging niet onopgemerkt. Het publiek stroomde massaal naar de Place Blanche om deze extravagante plek met een enorme dansvloer, overal spiegels, optredens van schitterende vrouwen, een tuin gedecoreerd met een grote olifant en ritjes op ezels voor het plezier van de dames, te ontdekken. Er was zo’n wilde atmosfeer dat de show niet alleen op het podium plaatsvond maar overal binnen en buiten: aristocraten en arme burgers hadden samen plezier.
Photo: Cancan - Revue Féerie courtesy of Moulin Rouge Paris
De eigenaars van de tent waren Joseph Oller tevens eigenaar van het Parijse Olympia en Charles Zidler. Zij hadden hun zaak de bijnaam ‘Le Premier Palais des femmes’ (het eerste vrouwenpaleis) gegeven en wilde dat de Moulin Rouge de beroemdste tempel voor muziek en dans zou worden. De plaats waar men jonge Parijse dames, de courtisanes, aan het werk kon zien en waarvan de dansbewegingen al even losjes waren als de zeden. Ook al was de cancan dans reeds bekend  bij de werkende klasse sinds de jaren 1830, het was het de Moulin Rouge die de populariteit ervan bewerkstelligde.
Photo: Restauratie fresco Henri Mahé grote zaal courtesy of Moulin Rouge


De kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec was er een veelgeziene gast. Veel van zijn kunstwerken zijn geïnspireerd door de scènes uit de befaamde Moulin Rouge. Onlangs heeft een team van internationale kunstrestaurateurs een historische fresco met zeer veel zorg verwijderd, schoongemaakt en gerestaureerd. De fresco, geschilderd op jute door Henri Mahé in 1951, is een nauwkeurige replica van het origineel dat geschilderd was door Henri de Toulouse-Lautrec op de zijkanten van de woonwagen van de beroemde cancan danseres  Louise Weber, beter bekend onder haar artiestennaam La Goulue. Het origineel is nog steeds te zien in het Parijse Musée d'Orsay. De fresco van Mahé is inmiddels al weer in al zijn glorie hersteld en terug op zijn oude plek, in de grote zaal beschermd achter veiligheidsglas. Goed voor de volgende zestig jaar.
Bal du Moulin Rouge, boulevard de Clichy 82, Montmartre 18e arrondissement, metro Blanche
Voor Informatie en reserveringen Moulin Rouge 00.31.1.53.09.82.82


maandag 26 november 2012

2012 KERST IN PARIJS (DEEL 2)

Tijdens deze kerst neem ik  u mee naar een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alleen tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e).
Volgens de legende is de naam Bercy afkomstig van een eiland gelegen aan de monding van de rivier de Seine; 'Belsinaca', waar Keltische stammen ca. het jaar 850 enkele  hutten hadden gebouwd. In het jaar 1704 wordt het eiland Bercy bij gratie van Louis XIV vrijgesteld van belastingen voor het verkopen van wijn.  De eerste wijnkelder van Bercy is geboren.  De gemeente Bercy wordt opgericht in 1790 en op de 1e januari 1860, wordt Bercy geïntegreerd in Parijs.  Na de revolutie neemt het aantal  wijnkelders snel toe en worden in 1878 de Entrepôts van Bercy een belastingvrije enclave van 43 hectares groot. 
Musée des Arts Forains
De plek waar ik u meer naar toe neem is gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen  gebouwd door een leerling van Eiffel, is het Musée des Arts Forains gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.
Scene uit de film Midnight in Paris opgenomen in het Musée des Arts Forains
Het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden geopend voor het publiek van 26 december 2012 tot en met 6 januari 2013, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiens) en het Théâtre du Merveilleux. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900.
De aloude kamelenrace waar de kamelen zijn vervangen door Parijse obers
Pavillons de Bercy, Musée des Arts Forains, avenue des Terroirs de France 53, 12e arrondissement, metro Cour Saint Emilions. Geopend van 10.00 uur - 18.00 uur.
Om geheel in de sfeer te blijven van de Belle Epoque neem ik u vervolgens mee naar een van de mooiste bouwwerken in Parijs, afkomstig van de wereldtentoonstelling van 1900. Het Grand Palais is een prachtige art nouveau constructie van staal en glas. Het gebouw heeft zelfs de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld. Er kwam maar liefst 9.400 ton staal, 15.000 vierkante meter glas en zo’n 5.000 vierkante meter zink aan te pas. Nadat in 1993 een van de glazen platen naar beneden viel werd het gebouw meer dan een decennium gesloten in verband met renovatie. Het eerste deel van het Grand Palais heropende in 2004 en in 2007 was de renovatie compleet. Tijdens de renovatie werd de metalen structuur van de 240 meter lange hal hersteld, het glas vervangen en het dak volledig gerepareerd. Sinds de heropening doet het gebouw dienst als tentoonstellingsruimte, waar allerlei evenementen plaatsvinden. Een deel is in gebruik als museum, maar toch zie je vaak andere evenementen, zoals de veiling van het bezit van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, tot extravagante modeshows van Parijse top designers zoals Karl Lagerfeld van Chanel of het jaarlijks terugkerend evenement Monumenta.
'Le Grand Palais des Glaces' de grootste overdekte ijsbaan, ruim 1800 m², onder een van de mooiste glazen koepels van Europa.

Van donderdag 13 December 2012 tot en met zondag 6 januari 2013 biedt het plaats aan 'Le Grand Palais des Glaces' de grootste overdekte ijsbaan, ruim 1800 m², onder een van de mooiste glazen koepels van Europa. Voor u dè kans om dit monumentale art nouveau gebouw eens van binnen te bekijken, ook al heeft u geen zin om te schaatsen. De ijsbaan, geheel in kerstsfeer is geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur. Daarna kunt u nog een wandeling maken over de kerstmarkt op de Champs Elysées, richting de Place de la Concorde, om daar de 35 meter hoge kerstboom te bewonderen. De boom, afkomstig uit de koningsbossen van de Moezelstreek, weegt 10 ton en de LED verlichting zal worden ontstoken op 6 december aanstaande. Op de kop van de Tuileries staat natuurlijk weer het reuzenrad. Dit in combinatie met de feeëriek verlichte Champs Elysees maakt dit tot een van de mooiste vergezichten die je met kerst kunt bedenken.
De koepel van het Grand Palais, avenue Winston-Churchill, 8e arrondissement, Champs-Élysées - Clemenceau, Franklin D. Roosevelt, Invalides
Traditioneel is een andere kunstijsbaan te vinden voor het stadhuis van Parijs, het Hôtel de Ville, 1365 m² en 208 m² speciaal gereserveerd voor kinderen. Geopend vanaf 21 december 2012 tot 17 maart 2013..
Parvis de l'hotel de ville, place de l'hotel de ville, 4e arrondissement, metro Hôtel de Ville.